Senast uppdaterad 2019-04-02 | 09:03

Ny chokladpump

Vikings pumpar har använts av chokladtillverkarna i mer än hundra år. Nu har Viking löst de tekniska problemen och skapat just den pump som chokladindustrin har önskat sig i många år: en garanterat läckagefri chokladpump med enkel och billig service.

Vikings nya chokladpump är patenterat läckagefri 

– It’s a chocolution, säger Viking om sin nya chokladpump. Det påhittade ordet är en lekfull sammanslagning av orden chocolate och revolution som tillsammans ger en alldeles korrekt beskrivning av pumpens användningsområden och patenterade egenskaper.

Vikings pumpar har använts av chokladtillverkarna i mer än hundra år. Olika delar av produktionen har hittills krävt olika pumpar, och branschen har länge efterlyst en pump som ensam klarar alla medier (kakao, socker, fetter) – från kakaoböna till färdig produkt.

Nu har Viking löst de tekniska problemen och skapat just den pump som chokladindustrin har önskat sig i många år: en garanterat läckagefri chokladpump med enkel och billig service.

Patenterad O-ringstätning

Hemligheten bakom Vikings nya chokladpump är den patenterade O-ringstätningen som ersätter packbox eller komplicerad mektätning. Tätningen har fått det beskrivande namnet OSB (O-ring Sealed Bushing), vilket helt enkel betyder O-ringsbussning.

Utrymmet mellan O-ringarna fylls med fett till 7,5 bar, vilket hindrar chokladen från att läcka ut. Och bakom pumpens rotor finns ett extra stort utrymme, som i sin tur hindrar chokladen från att fastna och orsaka stopp.

Olika modeller

Chokladpumpen finns att få i två versioner: CHC1 för högviskösa medier och CHC2 för lågviskösa. Båda modellerna har samma inbyggnadsmått som serierna 124 och 125. Om så önskas kan man uppgradera serie 124 till en chokladpump med OSB-tätning.

Pumpens material är godkända för livsmedel enligt EC1935.

Se gärna Vikings egen presentationsfilm av den nya pumpen och ladda ner produktbladet

Dela