Senast uppdaterad 2018-03-09 | 09:03

Sandvikkoncernen har många olika Z&I-pumpar

Zander & Ingeström har både mindre och större kunder. Industrikoncernen Sandvik tillhör otvetydigt den senare kategorin med omkring 35 000 anställda världen runt. Anläggningarna i Sandviken – som vi huvudsakligen betjänar – sysselsätter runt 5 500 personer. Där pågår en omfattande produktion av bl a verktyg för metallbearbetning och maskiner för bergavverkning.

Zander & Ingeström har både mindre och större kunder. Industrikoncernen Sandvik tillhör otvetydigt den senare kategorin med omkring 35 000 anställda världen runt. Anläggningarna i Sandviken – som vi huvudsakligen betjänar – sysselsätter runt 5 500 personer. Där pågår en omfattande produktion av bl a verktyg för metallbearbetning och maskiner för bergavverkning. Man utvecklar också rostfria material och speciallegeringar.

I denna verksamhet förekommer ett stort antal pumpar, varav många har levererats av Z&I. Detta är bakgrunden till ett besök som vi fick för en tid sedan. Från Sandvik kom nämligen tre personer i sällskap med en trasig pump. Till höger på bilden nedan ser du gruppens grand old man, Torbjörn Lundin, Sandviks ledande pumptekniker och tekniska problemlösare.

Vi passade på att be Torbjörn om en kort intervju.

– Hur länge har du samarbetet med Zander & Ingeström?

– Sedan 1985. Jag började på Sandvik 1980 och blev ansvarig för pumpbeståndet fem år senare. Vi har köpt många pumpar från Zander & Ingeström under årens lopp. De allra flesta, säkert 90 procent, finns hos SMT (Sandvik Materials Technology). Nu fixar vi oftast själva de problem som uppstår, utom i vissa givna fall: De största pumparna i stålverket, till exempel, skickar vi iväg, liksom vakuumpumpar.

– Varför jobbar du gärna med Zander & Ingeström?

– Av flera skäl. De har ett brett pumpprogram och de är väldigt bra på reservdelar. Nu har vi själva ett hyggligt förråd av reservdelar från gamla pumpar, men när det inte räcker till, då är Zander & Ingeström snabba på att få fram rätt reservdel. Sedan är de bra på service. Det här besöket är ett exempel på det. Vi åker ner till Täby på två timmar och får direkt hjälp i deras serviceverkstad med att utreda vad som orsakade haveriet i en pump. Kan inte bli bättre.

Faktum är att Z&I har levererat långt över 100 pumpar till Sandvik och det handlar om en brokig skara, bl a magnetdrivna centrifugalpumpar, oljepumpar, fatpumpar, membranpumpar och olika specialpumpar som exempelvis Sunflo.

– Jag skulle önska, säger Thomas Nyström (, Z&I:s försäljningsingenjör region norr, att många fler kunder gjorde som Sandvik, dvs besökte vårt huvudkontor i Täby norr om Stockholm. Det handlar om affärsmässig trygghet. Sandvik kom alltså ner med en havererad pump till vår verkstad i Täby för en gemensam genomgång, felsökning och utbildning. I detta fall var det en Sunflo modell P2000, en högtryckspump avsedd att pumpa varmt vatten med. Förutom en bra teknisk diskussion fick de se hela vårt företag med de olika specialister som finns på plats under samma tak. Just företagets storlek och samlade kompetens är något som skiljer Zander & Ingeström från många andra pumpleverantörer. Det skulle jag önska att fler kunder fick se med egna ögon. Med andra ord: Ni är alla mycket välkomna!

Dela