Senast uppdaterad 2023-01-17 | 09:02

Netzsch nya lobrotorpump Ingen växellåda = ingen olja i maten

Det är bara två år sedan vi presenterade en sensationell nyhet i pumpbranschen: Den unika excenterskruvpumpen Nemo FSIP från Netzsch, som tillåter service och underhåll på plats utan att pumpen behöver demonteras från rörsystemet. Fördelarna är uppenbara även för lekmän: Väsentligt förbättrad arbetsmiljö och väsentligt förbättrad ekonomi eftersom arbetet utförs på halva tiden jämfört med konventionella excenterskruvpumpar.

Nu lanserar Netzsch en ny pumpmodell med samma servicevänliga design: lobrotorpumpen Tornado TSano, speciellt framtagen för livsmedelsindustrin.

TSano-modellen, som uppfyller kraven för EHEDG- och FDA-certifiering, har alla möjligheter att ta marknaden med storm tack vare en unik egenskap. Växellådan har ersatts av en kuggrem, vilket alltså betyder att pumpen helt saknar olja. Eller med andra ord: Här finns inte ens en teoretisk risk för oljeläckage i pumpade livsmedel.

TSano-pumpen är den tredje modellen i Tornado T2-serien. Den första är gummiklädd, den andra är tillverkad av syrafast stål, och den tredje är alltså livsmedelsgodkänd. Alla tre erbjuder Full Service In Place, dvs de kan servas på plats utan att pumpen behöver kopplas bort från rörsystemet. I övrigt kan Tornado TSano beskrivas som en kompakt, ventillös, smörjfri och självsugande deplacementpump som klarar praktiskt alla pumpmedier.

Generellt om pumpar av lobrotortyp kan sägas att de behandlar det pumpade mediet skonsamt, vilket gör dem idealiska för livsmedel och läkemedel men även för kemisk-teknisk industri. De klarar både aggressiva och neutrala produkter och pumpar obehindrat såväl skjuvkänsliga som extremt viskösa vätskor samt vätskor med partiklar. Flödena är stabila och praktiskt taget fria från pulsationer.

Dela