Senast uppdaterad 2018-04-26 | 09:01

LESSEBO BRUK använder också pumpar från Zander & Ingeström

Det lilla samhället Lessebo, beläget i sydöstra Småland, har sedan 1600-talet stått stadigt på två ben: järn och papper. Framställningen vid de båda bruken var en naturlig följd av platsens naturresurser med sjömalm, rinnande vatten och timmerrika skogar. Järnproduktionen upphörde redan på 1800-talet, men pappersbruket finns kvar och sysselsätter i dag omkring 120 personer som framställer världsberömda grafiska papper som t ex Scandia 2000, Kaskad och Colorit för den globala marknaden.

På ett pappersbruk utgör olika slags pumpar nyckelmaskiner i produktionen och ett flertal av dessa kommer från Zander & Ingeström, bland annat följande från världsledande tillverkare: HMD magnetdrivna centrifugalpumpar, idealiska för syror och giftiga vätskor, vidare Netzsch excenterskruvpumpar som hos Lessebo vidarebefordrar 60-gradig stärkelse, samt ett stort antal doserpumpar från Bran+ Luebbe som blandar färger.

De svenska pappersbruken har haft en kämpig tid under senare år, men nu verkar det ha vänt för Lessebo som hittat nya lönsamma marknader för sin tillverkning. Brukets framtid ser med andra ord ljus ut och nya investeringar är aviserade. Det är glada besked för oss på Zander & Ingeström som sålde vår första pump till Lessebo bruk för mycket länge sedan.

Dela