Senast uppdaterad 2018-01-02 | 09:02

Från kristaller av vitt guld till innovativa kugghjulspumpar

Att "kugghjulspumpa" socker går föredömligt bra – men bra kan alltid bli bättre, i synnerhet om man heter Viking och är världens ledande tillverkare av just kugghjulspumpar. För nu har Viking lanserat ett specialdesignat kugghjul för sockerprodukter som förhindrar skjuvning och därigenom maximerar mängden sockerkristaller i den färdiga produkten.

År 1327 dog Birger Persson, en av medeltidens mäktigaste och rikaste män. För eftervärlden är han mest känd som pappa till Heliga Birgitta, men i dåtidens ögon överträffades han endast av kungen själv på den profana karriärstegen. Naturligtvis skulle en sådan uppburen man få en matchande begravning. Således bjöds gästerna på den bästa och dyrbaraste mat som fanns att uppbringa i 1300-talets Sverige, och för första gången i vårt lands kulinariska historia serverades en exotisk delikatess importerad från sydligare breddgrader, något som gick under namnet "det vita guldet", nämligen rent socker.

Under kommande århundraden förblev socker en lika dyrbar som sällsynt krydda som framför allt användes inom medicinen för att bota och lindra feber, hosta, magont och annat elände. Faktum är att under 1500- och 1600-talen var socker apotekarens viktigaste substans när han tillverkade olika slags medikamenter. Apoteken var – krasst uttryckt – dåtidens godisbutiker (se bilden nedan som visar ett urval av dessa apotekarkärl, copyright: Nordiska museet).

I ytterligare ett par hundra år var socker ett exklusivt njutningsmedel för kungligheter och adel, men i slutet på 1700-talet sprider sig bruket till städernas framväxande borgerlighet och under 1800-talet blir socker en uppskattad statusprodukt som inlemmas i umgängeslivets sociala ritualer. Man börjar gå på konditori, överlämnar en sockertopp vid bröllop, begravning och dop samt belönar snälla barn med karameller från sockerbagaren.

Allt socker vi berättat om ovan kom från sockerrör i främmande land – därav det höga priset. Det här ändras radikalt under senare delen av 1800-talet när sockerbetan, som tål vårt kyliga klimat, ersätter det exotiska sockerröret som råvara. Inhemska betodlingar ger billigt socker i riklig mängd och 1900-talets svenskar lär sig snabbt att betrakta socker som ett uppskattat men självklart livsmedel i vardagen.

Kugghjulspumpen har en snillrikt enkel konstruktion som gör den stark, stryktålig och mycket pålitlig. Följaktligen används den i dag överallt i det moderna samhället för att pumpa det mesta såsom choklad, lim, lösningsmedel, bränslen, asfalt och – socker.

Att "kugghjulspumpa" socker går alltså föredömligt bra – men bra kan alltid bli bättre, i synnerhet om man heter Viking och är världens ledande tillverkare av just kugghjulspumpar. För nu har Viking lanserat ett specialdesignat kugghjul för sockerprodukter som förhindrar skjuvning och därigenom maximerar mängden sockerkristaller i den färdiga produkten.

Det ser kanske inte så mycket ut för världen (se bilden ovan), men det nya kugghjulet har fasförskjutna förhöjningar som reducerar kontakten mellan pumpelementen, vilket annars kan skada sockerkristallerna i sockermassan.

Konstruktionen är patenterad och – det bästa av allt – det går utmärkt bra att uppgradera en befintlig pump med standardkugghjul till det nya specialhjulet.

Kontakta oss gärna för mera information.

Dela