På Zander & Ingeströms webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

Senast uppdaterad: 20-10-06 | 10:10

Hantverksdrycker kräver noggrann pumpning

I Almby i Örebro finns Bergslagens Destilleri. Här produceras gin, whisky och vodka på ett hantverksmässigt sätt och dryckerna fatlagras under perfekta förhållanden i de gamla slakterilokalerna.

Under en resa i Skottland såg destillatören Carl Lihnell att whiskydestillerierna använde en pump med långt pumprör för att hantera fatfyllning och vätsketransportering.

− Det är många liter vätska som hanteras i vår verksamhet och eftersom de skotska producenterna hade hittat ett smart sätt tvekade jag inte att investera i samma smidiga lösning, säger Carl Lihnell. Det är viktigt att flödet har bra hastighet och att det är enkelt att hantera pumpen. Jag googlade på Lutz Pumpen och hittade Zander & Ingeström – det är ofta så jag gör när jag ska köpa något skrattar Carl Lihnell.

Erik Nilsson på Zander & Ingeström åkte genast till Örebro för att utforska behoven kring pumpning av alkoholhaltiga vätskor. Pumpens användningsområde är dels fyllning och tömning av fat, men även för blandning av så kallat macerat, smakkoncentrat, som används till akvavitframställning.

− Jag föreslog att vi skulle installera samma typ av pump som Carl sett i Skottland, men EX-klassad pump i PURE hygienutförande med Tri-Clamp-kopplingar och livsmedelsgodkänd slang. Sprit är brandfarligt och vi vill att det ska vara en säker process och en ren slutprodukt, säger Erik Nilsson, teknisk säljare på Zander & Ingeström.

Detta använder Bergslagens Destilleri för att kunna pumpa sina produkter:
• Lutz pumprör SS Pure i hygienutförande och Atexutförande
• Livsmedelsklassade slangar och kopplingar
• Ex-klassad motor
• Pumplängd 1200 mm

Här kan du läsa mer om Lutz pumpar

Vill du veta mer om pumpar och diskutera dina pumputmaningar?

Erik Nilsson
Erik Nilsson
Försäljningsingenjör region Mellan, Pumpar

Dela