Senast uppdaterad 2018-09-11 | 09:01

XLC, en genialisk pumpnyhet som minskar energikostnaden och ökar pumpens livslängd

​Netzsch – som tillverkar världens bästa excenterskruvpump Nemo – har precis släppt en revolutionerande produktnyhet som dels minskar Nemo-pumpens energiförbrukning, dels tredubblar dess livslängd. Produkten heter XLC och är en integrerad funktion hos Nemo.

Netzsch – som tillverkar världens bästa excenterskruvpump Nemo – har precis släppt en revolutionerande produktnyhet som dels minskar Nemo-pumpens energiförbrukning, dels tredubblar dess livslängd. Produkten heter XLC och är en integrerad funktion hos Nemo.

Med hjälp av den patenterade XLC-mekanismen kan statorn (gummihöljet som omsluter pumpens snurrande rotor) sträckas ut eller tryckas ihop. Det här låter kanske inte så märkvärdigt i lekmannens öron, men för folk i branschen väntar en närmast religiös upplevelse. För med XLC blir det möjligt att anpassa pumpens hydrauliska verkningsgrad till det aktuella behovet.

Hur stor energibesparing detta ger finns det ännu inga beräkningar på, men på Zander & Ingeström uppskattar vi att tio procent är en realistisk siffra. Utöver den besparingen kommer alltså även pumpens livslängd att öka väsentligt, upp till tre gånger.

XLC kommer förmonterad på nya Nemo-pumpar och kan enkelt eftermonteras på äldre pumpar av NM-typ. 

Dela